penktadienis, balandžio 10, 2009

100 balandžio 10

Tikra meilė gimsta aukojantis. Kuo lengviau atsikratome natūralaus noro, kad už gerą būtų atsilyginta geru, tuo stipresnė ir bešališkesnė mūsų meilė.


ŠV. TETERSĖ LIZJIETĖ


Jeigu žmogus mums padaro kažką gerą devyniasdešimt devynis kartus, o paskui vieną kartą įskaudina, užmirštame visus jo gerus darbus ir prisimename tik ką blogą jis padarė. Kiekvienas tuo gali įsitikinti: kai kuris nors iš tėvų, vaikų arba partnerių mus apvilia, labai supykstame. Tarsi staiga būtų dingusi mums atmintis! Tą akimirką nebeprisimename, kaip jis visą savaitę pasiaukojamai mus slaugė, kai sirgome gripu, arba kaip stengėsi pataisyti mums nuotaiką, kai buvome nusiminę, ir daugybės kitų gerų jo darbų – baltų vėliavų, bylojančių apie daug metų trukusius gerus santykius. Tada matome tik paskutinę – raudoną – vėliavą, grėsmingai plazdančią mums priešais veidą.

Nesakau, kad turėtume užsimerkti, kai kas nors nemaloniai su mumis elgiasi. Bet vis dėl tokiais atvejais nereikėtų susitelkti tik į mus įžeidusį veiksmą. Vertėtų prisiminti ir visus to asmens mums anksčiau padarytus gerus darbus, kad blogasis poelgis atsidurtų tinkamoje vietoje. Tada mes tikriausiai pasakytume: „Tai menkniekis! Neverta net galvoti.”

ketvirtadienis, balandžio 09, 2009

99 balandžio 9

Nirvana nėra žvakės užpūtimas naktį. Tai – liepsnos užgesinimas, kai dieną jau išaušusi.

RABINDRANATAS TAGORĖ

Yra daug žymių mokslininkų, kurie bando aiškinti, kiek tai protu suvokiama, ką reiškia nirvana. Jų nuomone, nirvana – savojo ego sunaikinimas.
Bet šis apibrėžimas toli gražu neadekvatus. Nirvana reiškia atbudimą, praręgėjimą. Tai susiję su Budos vardu, kurio reikšmė yra „atbudęs“, „praregėjęs“ (budh – „atbusti“). Ją pasiekę, jūs suvokiate esą ne atskira pasaulio dalelė, o nedalomas vienis. Budos sekėjas yra tas, kas suvokia būties vienovę ir gyvena visų labui.
Iš tikrųjų nirvana reiškia tai, kad jumyse visai nelieka savęs. Kai kas čia gali matyti trūkumą: juk reikia atsisakyti visų simpatijų ir antipatijų, užsispyrimo, įnorių, ribotų asmeninių siekių. Taigi nirvana – tuštuma. Bet kartu tai yra pilnatvė. Kad to pasiektumėte, turite visiškai atsisakyti savęs. Protu to neįmanoma suvokti. Vienintelis kelias suprasti nirvaną yra ją patirti.

antradienis, balandžio 07, 2009

97 Balandžio 7

Tas, kas sugeba džiaugtis maža laime, sulaukia didelės.

BUDA

Buda, praktiškiausias mokytojas, sako, kad išmintis – gebėjimas rinktis, tiksliau sakant, gebėjimas matyti, kas mūsų ateičiai svarbiausia, ir atitinkamai pasirinkti veiksmus.
Dauguma mūsų esame gana atsargūs priimdami esminius sprendimus, bet mažai rūpinamės dėl neesminių. Mums neateina į galvą mintis, kad daugybė mūsų praleidžiamų „mažų“ galimybių gali duoti puikų bendrą rezultatą. Nesusimąstome, kad visos šios mažos progos mums suteikiamos tam, kad protas – pamažu, o ne šuoliais – išmoktų būti ramus ir malonus. Tad nenuvertinkime jų. Kiekvienas teisingas pasirinkimas – kad ir mažuose kasdieniniuose reikaluose – prisideda prie mūsų gyvenimo krypties pakeitimo į geresnę.