penktadienis, gegužės 08, 2009

128 Gegužės 8

Žinodamas, kad gesia pavojus tapti minčių apie savo praeities poelgius pavergtam, dievobaimingas žmogus turėtų būti visada pasirengęs kovai. Jėgų jam suteiks Dievas: Dievo vardas bus nenugalimas ginklas.

SWAMI BRAHMANADA*

Dėmesys yra treniruojamas labia paprastai: kai mintys nuklysta į šalį, reikia jas grąžinti atgal. Sunkiau tai daryti tada, kai mūsų dėmesį blaško ne klaidžiojančios, atsitiktinės mintys, bet tos, kurios kyla dėl mūsų neįveikiamo įžeidumo, susierzinimo, baimingumo ar kitaip pasireiškiančio savanaudiškumo. Vos tik atsiranda tokios rūšies mintis, viskas mumyse šaukte šaukia: Ar matote? Kaip jis galėjo taip su manimi pasielgti!”
Kankinamas panašių skausmingų minčių, ne vienas mūsų esame sakę: „O, jei aš galėčiau liautis apie tai galvojęs?“ Bet kaip tai padaryti, nežinome. Mes įstringame savo mintyse ir nepajėgiame iš jų išsivaduoti. Vis galvojame apie tą patį.
Tokiu atveju vėl padėti gali mantra. Vos tik gimsta destruktyvi mintis, griebkitės mantros. Kartojama mantra nutraukia ryšį tarp minties ir dėmesio. Įkyri mintis – išprovokuota pykčio, depresijos ar stipraus įgeidžio – pati jokios galios neturi. Galią turi tik dėmesys, kurį jai skiriame. Jei pavyksta dėmesį atitraukti, įkyri mintis arba įgeidis nebegali virsti veiksmu.

*Swani Brahmananda (1863 – 1923) – Indijos šventojo Ramakrišnos mokinys ir sekėjas