penktadienis, balandžio 17, 2009

107 Balandžio 17

Jei jūsų protas paklysta arba suglumsta, švelniai grąžinkite jį prie esmės ir vėl paveskite Mokytojui. Ir net jeigu per valandą nieko kito nenuveiksite – tik vis bandysite grąžinti savo protą prie esmės ir pavesti mūsų Viešpačiui, nes po kiekvieno sugrąžinimo jis vėl nuklys – kiekviena taip praleista valanda bus labai gerai panaudota.


Šv. PRANCIŠKUS SALIETIS

Protas nemėgsta medituoti, jis nori klaidžioti. Dažnai žmonės, kai jiems nesiseka medituoti, aiškina, kad jų mintys buvo kažkur kitur. Pirmosios meditacijos pratybos protui yra tarsi pradžios mokyklos pamokos. Iš pradžių mes bandome priversti protą bent pasilikti klasėje, kol suskambės skambutis. Nieko kito daryti dar nesugebame. Mūsų protas per daug metų yra įpratęs dykinėti! Vos tik pabandome susikaupti, jis mėgina sprukti iš klasės. Mums nelieka nieko kito kaip atsistoti ant slenksčio ir švilpti, kad sugrąžintume jį atgal.
Netgi tada, kai per trisdešimties minučių meditacijos laikotarpį mes nieko nepadarėme, o tik trisdešimt kartų sugrąžinome savo protą atgal, tai galima vadinti dideliu laimėjimu. Neabejokite tokio meditacijos seanso nauda. Toliau praktikuodamiesi išmoksite protą nuraminti. Brt, kaip sako Bhagavadgyta, ir mokymosi laikotarpis yra labai naudingas, nes kiekvienas išmoktas meditacijos elementas padaro mus išmintingesnius ir gebančius išvengti pavojų.

antradienis, balandžio 14, 2009

104 Balandžio 14

Laikas, kai esu pasinėręs į buitinius reikalus, man mažai skiriasi nuo maldos laiko. Net virtuvės triukšme, kai vienu metu apie skirtingus dalykus šnekasi keliolika žmonių, Dievą išgyvenu taip, kaip klūpodamas prieš Švenčiausiąjį Sakramentą.

BROLIS LORENSAS*

Protas yra apdovanotas natūraliu gebėjimu susitelkti, o kalbėdami mantrą šį gebėjimą dar papildomai treniruojame. Šį gebėjimą galime įvairiai panaudoti. Chasidų tradicijoje yra populiarus pasakojimas apie vyrą, kuris dvasinio mokytojo paklausė: „Ar turėčiau prisiminti Viešpatį, kai pasirašau vekselio sandorį?“ – Žinoma,- atsakė rabinas,- jei tu galvoji apie verslą melsdamasis, kodėl turėtum neprisiminti Dievo, kai pasirašai verslo vekselį?“

* Nicholas Herman (1605 – 1691) – vienuolis karmelitas, gyvenęs Prancūzijoje.